top of page
Obrázek autoraiŠkolství.cz

Apple Configurator 2.2


Apple Configurator v kombinaci s MDM serverem je jeden z nejvýznamnějších pomocníků pro správu mobilních zařízení ve školství a firemním prostředí.

Před pár dny vyšla aktualizace Apple Configurator 2.2. Pokusím se popsat ty nejzajímavější novinky a změny.

Nejprve je potřeba zmínit, že aplikace prošla nedávno zcela zásadní změnou, která nejen že opravila chyby, ale především přidala významné vylepšení a podporu nových verzí operačního systému iOS. Z těch nejzajímavějších zmíním možnost skrývat aplikace na iOS zařízeních. Je to funkce, kdy aplikace nadále v iPadu, iPhonu zůstávají, ale uživateli se skryjí a to včetně aplikací systémových. Zcela jistě se dají využít v případě, že půjčujete zařízení různým skupinám lidí pro různé potřeby, kdy je žádoucí, aby některé z aplikací nebyly dostupné a naopak. Osobně jsem již tuto funkci využil, když jsem zapůjčil v rámci školení soukromý iPad a pochopitelně jsem nechtěl, aby mi někdo četl poštu, prohlížel dokumenty, anebo fotogalerii. V MDM jsem nastavil profil, který jsem pojmenoval „zápůjčka“ a při jeho aktivaci během několika sekund zmizí z iPadu například iCloud drive, mail, kalendáře, fotografie, anebo App Store, aby se mi do něj někdo nepřihlásil.

Nejnovější verze Apple Configurator 2.2, pak reflektuje další iOS update na verzi 9.3. a 9.3.2 a nově začíná zvládat další zajímavé nastavení pro iPady a iPhony.

  1. Úprava plochy. Funkce umožňuje podobně jako iTunes uspořádat aplikace na jednotlivých plochách zařízení včetně ukládání do složek. Funkce Blue Print, která v Configuratoru zajišťuje možnost kopírování identického nastavení však umí pracovat jen se systémovými aplikacemi. Jinými slovy můžete upravovat pouze aplikace, které jsou již předinstalovány v zařízení. Věřím, že se zde dočkáme posunu a bude možné řešit v rámci Blue Print a později také v MDM, kompletní úpravy ploch všech zařízení.

  2. Podpora zobrazení fyzických portů a umístění zařízení ve vozíku firmy Bretford. V tuzemsku zatím ne moc vyskytující se řešení a to především z důvodu pořizovací ceny.

  3. Podpora vytváření nových konfiguračních profilů

  4. U zařízení v supervizi je možné vynutit nastavení zprávy pro uzamčenou obrazovku

  5. Možnost provádět v rámci MDM změny v notifikacích

  6. Nově je možné nastavit OS X serverové účty uživatelů

  7. Nastavení webových adres v Safari, které si mohou pamatovat a ukládat hesla

  8. Zpřístupnění funkce Mail Drop pro Exchange účet a další emailové služby. Mail drop umožňuje posílání velkých souborů až 5GB přes email za pomocí iCloud tak, že soubor se nahraje automatizovaně při vložení do emailu na iCloud úložiště a příjemce takto velkou přílohu stahuje z iCloudu a nezatěžuje serverové služby.

  9. Dalšími novinkami jsou možnosti nastavení omezení pro používání služby Apple Music, Apple Radio a iCloud knihovny fotografií

41 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page