top of page

Ověření domény v Apple školním manažeru

Aktualizováno: 7. 5. 2021


Možná i vám přišel email od Apple týkající se Apple školního manažeru s výzvou k ověření domény. Jste vyzváni abyste ověřili vlastnictví domény nebo domén, které používáte ve vašem Apple školním manažeru. (doména = zjednodušeně vaše webová školní adresa vaseskola.cz)


Proč to po vás Apple žádá?

V Apple školním manageru můžete vytvářet školení Apple ID. Tato Apple ID mají řadu výhod a mimo jiné mají specifický tvar: jmeno@vasedomena.cz Můžete tak žákům a učitelům vytvořit školní Apple ID, které je ve stejném tvaru jako například vaše školní emaily. A to vše uděláte vy jako správci, žáci a učitelé se nemusí "proklikávat" vytvářením svých Apple ID. A právě to, že využíváte název vaší domény si chce Apple ověřit.

Požadavek na takové ověření není až tak neobvyklý. Ostatní služby, například Google Workspace (GSuite) pro školy taktéž při nastavování služby žádá o ověření domény, aby Google věděl, že ji škola skutečně vlastní.


Co je třeba udělat?


To že je doména vaše, prokážete tak, že k ní přidáte krátkou poznámku pro Apple. Přeložíme IT jazyk do přímé řeči a bude to znít asi takto: "Apple podívej, tato doména je naše, zkopírovali jsme sem, kód, který jste chtěli." Taková kód je nový řádek do DNS záznamu vaší domény. A kousek kódu, který chce Apple abyste do DNS záznamu nakopírovali máte nachystaný v Apple školním manažeru (TXT záznam). Jak postupovat, naleznete v krátkém videu níže.

V původním emailu od Apple je také uvedeno: "Pokud do 14 dnů nepodniknete žádnou akci, budete muset ověřovací proces z Apple School Manageru začít znovu od začátku." Neznamená to nic kritického. Apple vám nic nezruší ani nezablokuje. Vždy od kliknutí na "Ověřit" ve školním manažeru běží 14 denní lhůta, ve které máte stihnout proces ověření, tak jak je ukázán ve videu. Pak lze případně proces opakovat.

Co budete potřebovat

  • přístup do vašeho Apple školního manažeru (ASM)

  • přístup do administrace vaší domény přes některého z registrátorů

    • tady možná budete muset kontaktovat správce/externího správce/správce webu. Zkrátka někoho, kdo se vám stará o věci spojené IT, webem

  • TXT záznam, který najdete ve školním manažeru pro konkrétní doménu


Celý postup jsme pro vás zpracovali v následujícím videu:

Odkazy:

Apple školní manažer

Ověřte si, u koho máte vaši doménu zaregistrovanou

Seznam všech registrátorů (jeden z nich je ten Váš)


80 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page